Cilt: 9 Sayı: 2, 31.12.2023

Yıl: 2023

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi'nin amacı İslam iktisat düşüncesi ve tarihi, İslami finansman ve enstrümanları, katılım bankacılığı ve İslami bankacılık ve finans ile alakalı güncel ve gelecekle ilgili problemleri özgün bir bakış açısıyla değerlendiren bilimsel araştırmaları yayımlamak, bu alan yazınına katkı sağlamaktır. 

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi, İslam iktisat düşüncesi ve tarihi, İslami finansman ve enstrümanları, katılım bankacılığı ve İslami bankacılık ve finans ile ilgili konularda nicel, nitel veya karma yöntemler kullanılarak yapılan eleştirel, değerlendirme çalışmalarını özgün fikirler ve model önerilerini de içeren orijinal bilimsel araştırmaları kapsar.

  • Dergi Türkçe, İngilizce ve Arapça hazırlanmış özgün akademik makaleleri kabul etmektedir.
  • Dergide İslam Ekonomisi ve Finansı ile alakalı güncel ve gelecekle ilgili problemleri özgün bir bakış açısıyla değerlendiren bilimsel yazılara yer verilir.
  • Dergiye gönderilecek yazılarda özgün nitelik ve daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış ve yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olması şartı aranır.
  • Dergi, İslam ekonomisi, İslam iktisat düşüncesi ve tarihi, İslami finansman ve enstrümanları, katılım bankacılığı ve İslam ekonomisi ve finansı ile ilgili diğer konularda yazılan orijinal makaleleri yayımlamaktadır. Makalelerin ilgili literatürü uygun şekilde belirtmesi beklenmektedir.
  • Dergiye gelen tüm çalışmalar çift-kör hakem değerlendirme sürecinden geçmektedir.
  • Daha önce bilimsel bir toplantıda sunulmuş bildiriler, bu durum açıkça belirtilmek şartıyla kabul edilebilir. 

Başlık: İçerikle uyumlu olmalı, Times New Roman, 12 punto, büyük ve koyu harflerle ortalanmış şekilde yazılmalıdır.

Özet: Makalenin başında, konuyu kısa ve öz biçimde ifade eden ve 150-200 kelimeden oluşan Türkçe ve İngilizce özet bulunmalıdır. Özetin altında bir satır boşluk bırakılarak, en az 3, en çok 8 sözcükten oluşan anahtar kelimeler Türkçe ve İngilizce olarak verilmelidir. Özet metni paragraf girintisi yapılmadan 10 punto, 1 satır aralığıyla yazılmalıdır. Özet içinde, yararlanılan kaynaklara, şekil ve çizelge numaralarına değinilmemelidir. 

Genişletilmiş Özet: Çalışmaların uluslararası görünürlüğünü artırmak için yapılan bu uygulamada,1000-1500 kelimelik İngilizce genişletilmiş özet sunulması gerekmektedir.

Ana Metin: Çalışmanızın ana metni;

Microsoft Office Word programında,
Times New Roman yazı stili ile
12 punto,
1.5 satır aralığıyla (16x24cm format) yazılmalıdır.
Sayfa kenarlarında 2.5 cm boşluk bırakılmalı ve sayfa numarası verilmemelidir. Makale metninde paragraf girintisi yapılmamalı, paragraf aralarında 1 satır (12 nk) boşluk bırakılmalıdır. Makalede alt başlıklar kullanılabilir, fakat numaralandırılmamalıdır.

Tablolar ve Şekiller: Tablo ve şekillerin numara ve başlığı bulunmalıdır. Tablo/şekil numara ve başlıkları üste, ortalı 11 punto olarak yazılmalıdır. Tablo ve şekil başlıkları italik, 11 punto ve her kelimenin ilk harfi büyük harfle yazılmalıdır.

Alıntı ve Göndermeler: Dergimiz APA 6. sürüm atıf formatını kullanmaktadır. Dergiye gönderilen yazılar, referans sistemi, dipnot gösterme biçimi ve kaynakça düzenlenmesinde American Psychological Association (APA) stilinde hazırlanmalıdır. Microsoft Office Word programında otomatik olarak Başvurular sekmesinden APA Altıncı Sürüm’ü seçebilirsiniz. Alıntı Ekle sekmesinden dilediğiniz kaynakları ekleyebilir, çalışma içinde atıf olarak ve çalışma sonunda Kaynakça sekmesinden Kaynakça olarak çalışmanıza ekleyecektir.

Kaynaklar/Kaynakça:

Dergimize gönderilecek makaleler için aşağıda örnek alıntı ve gönderme örnekleri verilmiştir. Bu kılavuzda yer almayan kurallar için APA 6.sürüm yazım kılavuzunun kuralları geçerlidir. Araştırmacıların bu kurallara uyması gerekir. Kaynakça, 11 punto 1 satır aralığı ile metnin sonunda yer almalıdır. Metin içinde kullanılan tüm kaynaklar Kaynakça’ da belirtilmelidir. Çalışmada atıf yapılmayan eserlere Kaynakçada yer verilmez. Latin harfleri dışındaki dillerde yazılmış makalelerde, mutlaka Latin harfleri ile yazılmış kaynakçaya (referanslar) da yer verilmelidir.


Makale Gönderimi

Makalelerin kabulü için TÜBİTAK’ın altyapı sunduğu DERGİPARK sistemi kullanılmaktadır.

1. Makaleler, https://dergipark.org.tr/jief adresindeki Makale Gönder sistemi aracılığıyla gönderilmelidir.

2. Dergiye gönderilecek araştırmalarda özgün nitelik ve daha önce herhangi bir yerde yayımlanmamış ve yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olması şartı aranır.

3. Daha önce bilimsel bir toplantıda sunulmuş bildiriler, bu durum açıkça belirtilmek şartıyla kabul edilebilir.

4. Gönderilen ana metinde yazarlar ile ilgili bilgilere (ad-soyad vd.) yer verilmemelidir.

5. Makalelerde birden çok araştırmacı varsa sistemin ikinci aşamasının “Yazar Ekle” bölümüne eklenmelidir.

6. Makalenin yazarları ile ilgili bilgiler (unvanı, adı-soyadı, görev yaptığı kurum, varsa kurum telefon numarası ve e-posta adresi) ayrı bir dosya ile gönderilmelidir.

7. Telif Hakkı Devir Formunu iletmeyen yazarların çalışmaları yayımlanmaz.

8. Makalelerin başında en az 150 en fazla 200 kelimeden oluşan Türkçe ve İngilizce özet, 3-5 kelimelik anahtar kelimeler, ve Türkçe ve İngilizce başlığa yer verilmelidir.

9. Dergiye gelen tüm çalışmalar çift-kör hakem değerlendirme sürecinden geçmektedir.

10. Makale sisteme yüklendikten sonra hakemlerden gelen raporlar doğrultusunda düzeltmeler istenebilir.

11. Makalelerin yazar tarafından sisteme yüklenmesi makalenin yayımlanma başvurusu olarak kabul edilir.

12. Dergide yayımlanan makalelerle ile ilgili her türlü yasal sorumluluk, yazarlara aittir.

13. Türkçe yazılan ve hakemlik sürecinden başarıyla gecen makalelerin yurt dışında da atıf alabilmesi için “EXTENDED ABSTRACT (genişletilmiş özet)” başlığı adı altında en az 750 en fazla 1000 kelimeden oluşan İngilizce genişletilmiş özet hazırlanması istenir.

14. Yayına kabul edilmeyen yazılar, yazarlarına iade edilmez.

Dergi yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmış yazılar internet sayfası https://dergipark.org.tr/jief üzerinden kabul edilmekte ve ön kabul, alan editörü incelemesi, hakem atama, revizyon, ret, kabul işlemleri yine online olarak yürütülmektedir.

Yayın Etiği

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi’nde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşıması beklenmektedir.

Yazarların Etik Sorumlulukları
İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi’ne yayımlanması için bilimsel makale gönderen yazar(lar)ın aşağıdaki etik sorumluluklara uyması beklenmektedir:
 Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmaların özgün olması beklenmektedir. Yazar(lar)ın başka çalışmalardan yararlanmaları veya başka çalışmaları kullanmaları durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gerekmektedir.
 Çalışmanın oluşturulmasında içeriğe entelektüel açıdan katkı sağlamayan kişiler, yazar olarak belirtilmemelidir.
 Yayımlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri açıklanmalıdır.
 Yazar(lar)dan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir, böyle bir durumda yazar(lar) beklenen veri ve bilgileri yayın kurulu ve bilim kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.
 Yazar(lar) kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını veya deney yapılan deneklerin rızasının alındığını gösteren belgeye sahip olmalıdır.
 Yazar(lar)ın yayımlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
 Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir. Başka bir dergide yayımlanmış çalışma İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi’ne gönderilemez.
 Değerlendirme süreci başlamış bir çalışmanın yazar sorumluluklarının değiştirilmesi (Yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, yazar çıkartma gibi) teklif edilemez.

Editörlerin Etik Görev ve Sorumlulukları
İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi editör ve alan editörleri, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayımlanan COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors ve COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors rehberleri temelinde aşağıdaki etik görev ve sorumluluklara sahip olmalıdır:

Genel Görev ve Sorumluluklar
Editörler, İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi’nde yayımlanan her yayından sorumludur. Bu sorumluluk bağlamında editörler, aşağıdaki rol ve yükümlülükleri taşımaktadır:
 Okuyucuların ve yazarların bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çaba sarfetme,
 Sürekli olarak derginin gelişimini sağlama,
 Dergide yayımlanan çalışmaların kalitesini geliştirmeye yönelik süreçleri yürütme,
 Düşünce özgürlüğünü destekleme,
 Akademik açıdan bütünlüğü sağlanma,
 Fikri mülkiyet hakları ve etik standartlardan taviz vermeden iş süreçlerini devam ettirme,
 Düzeltme, açıklama gerektiren konularda yayın açısından açıklık ve şeffaflık gösterme.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları
Tüm çalışmaların Körleme Hakemlik ile değerlendirilmesi yayın kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu süreç yayının nesnel ve bağımsız değerlendirilmesi ile güven sağlar.

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi değerlendirme süreci çift taraflı kör hakemlik ilkesiyle yürütülür. Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez, değerlendirme ve yorumlar dergi yönetim sistemi (dergipark) aracılığıyla iletilir. Bu süreçte değerlendirme formları ve tam metinler üzerindeki hakem yorumları editör aracılığıyla yazar(lar)a iletilir. Bu bağlamda İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi için çalışma değerlendiren hakemlerin aşağıdaki etik sorumluluklara sahip olması beklenmektedir:
 Sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışma değerlendirmeyi kabul etmelidir.
 Tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirme yapmalıdır.
 Değerlendirme sürecinde çıkar çatışması ile karşı karşıya olduğunu düşünürse, çalışmayı incelemeyi reddederek, dergi editörünü bilgilendirmelidir.
 Gizlilik ilkesi gereği inceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmelidir. İnceledikleri çalışmaların sadece nihai versiyonlarını ancak yayımlandıktan sonra kullanabilir.
 Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir.
 Değerlendirmeyi yapıcı ve nazik bir dille yapmalıdır. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmamalıdır.
 Değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmayı zamanında ve yukarıdaki etik sorumluluklarda gerçekleştirmelidir.

Yayıncının Etik Sorumlukları
İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi’nin yayıncısı olan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Uluslararası İslam Ekonomi ve Finansı Araştırma ve Uygulama Merkezi (İSEFAM) tarafından yayımlanmaktadır., kar amacı gütmeyen kamu yararına çalışan bir sivil toplum kuruluşudur. Bu bağlamda İSEFAM Yönetim Kurulu, İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi ile ilgili aşağıdaki etik sorumlulukların bilinciyle hareket etmektedir:
 İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi’ne gönderilen çalışmaların tüm süreçlerinden editör sorumludur. Bu çerçevede ekonomik ya da politik kazançlar göz önüne alınmaksızın karar verici kişi editördür.
 Bağımsız editör kararı oluşturulmasını taahhüt eder.
 İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi’nde yayımlanmış her makalenin mülkiyet ve telif hakkını korur ve yayımlanmış her kopyanın kaydını saklama yükümlüğünü üstlenir.
 Editöre ilişkin her türlü bilimsel suiistimal, atıf çeteciliği ve intihalle ilgili önlemleri alma sorumluluğuna sahiptir.

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi’nde Etik Olmayan Bir Durumla Karşılaşırsanız
İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi’nde yukarıda bahsedilen etik sorumluluklar ve dışında etik olmayan bir davranış veya içerikle karşılaşırsanız lütfen jief@izu.edu.tr adresine e-posta yoluyla bildiriniz.


Dergimize gönderilen ya da dergimizde yayınlanmak üzere kabul alan makalelerden bir ücret talep edilmemektedir.

İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi; ULAKBİM TR-DİZİN, İSAM (İslam Araştırmaları Merkezi), idealonline, Google Scholar ve SOBIAD  tarafından taranmakta ve dizinlenmektedir. 
Creative Commons Lisansı
İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi'nde yayımlanan tüm makaleler Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Basımevi : Elma Basımevi
Yayıncı: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Halkalı Caddesi No:2 Küçükçekmece / İstanbul